Blogpost 4 van 2019: Op bezoek bij de winkel en werkplaats van "Het muizenhuis" in Amsterdam

Het pand zelf is al een plaatje om te zien.

Bij toeval kwam ik op internet tegen dat de werkplaats/winkel van "Het Muizenhuis" in Amsterdam op zondag geopend is en aangezien we vandaag in Amsterdam moesten zijn kwam dat wel heel goed uit.

Voor wie het nog niet kent, het muizenhuis is een soort van poppenhuis maar dan gevuld met allerlei taferelen met muizen. Het bijzondere is dat alles zelfgemaakt is met als basis dozen uit de supermarkt en dan het liefst de dozen van bananen en groentes.



Hierboven zie je een deel van Het Muizenhuis dat je kunt bekijken in de winkel, door de winkel heen staan er nog veel meer scenes, zo is er een circus (gebaseerd op het circus waar Karina als kind woonde), een havenpakhuis, een keuken, een kermis en nog veel meer. Het is toegestaan om foto's te maken.

Het Muizenhuis is gemaakt door Karina Schaapman (inmiddels is Het Muizenhuis een familie project geworden waar zij samen met haar kinderen aan werkt). Karina was aanwezig in de winkel en vertelde het een en ander bij de scenes die te zien zijn. Hartstikke leuk om haar even te kunnen spreken en wat leuk om in het echt te zien wat er in haar boeken met Sam en Julia in de hoofdrol afgebeeld staat. Het zijn allemaal prachtige kunstwerken gemaakt van restmaterialen en knutselmateriaal.

In deze winkel staat een slechts klein deel in vergelijking met het huis waar het allemaal mee begon, dat huis staat namelijk in de Openbare bibliotheek in Amsterdam (vlakbij het centraal station) en is twee meter breed en wel drie meter hoog (kijk maar eens op de site van Het Muizenhuis voor foto's). Ik hoop dat huis ook nog eens in het echt te zien maar voor vandaag werd het een bezoek aan de winkel/werkplaats waar Karina Schaapman zelf aanwezig was.

Zie je onderaan de doos staan waarin een scene is gebouwd? En kijk eens goed in de spiegel.

De scenes zijn allemaal gebruikt voor de boeken die inmiddels in heel veel talen verkrijgbaar zijn. Deze boeken liggen ook allemaal ter inzage in de winkel en zijn natuurlijk ook te koop. Ik had zelf al het eerste boek en heb er nu een boek met de titel "De picknick" bij gekocht. Ook zijn er allerlei pakketjes te koop om zelf meubeltjes te maken en spulletjes om je eigen muizenhuis creatie mee te vullen of aan te kleden. Natuurlijk zijn er ook muizen te koop om het huis te bewonen. Er is een internet winkeltje waar ook alle spulletjes te koop zijn ik zal onderaan dit artikel de link plaatsen.

Mijn aankopen

De prachtigste platen staan in de boeken.




Ik vind een bezoekje aan de winkel echt de moeite waard, er is zoveel moois te zien. Ook kinderen vinden het leuk en ontdekken steeds weer iets nieuws. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk te weinig tijd heb genomen om even goed te kijken, ik had er best wat langer rond willen lopen. Misschien ga ik ooit nog eens zelf een kamer bouwen of een losse scene. Op youtube staan allerlei filmpjes met tips en diy's gemaakt door dochter Lili (ook hiervan onderaan de link). Ook op Facebook en Pinterest is veel over Het Muizenhuis te vinden.

Kleine losse kamers, gewoon in een halve doos. 

In de herfst vakantie is de winkel ook op maandag en dinsdag open. Het adres is Eerste Tuindwarsstraat 1-hs in de Amsterdamse Jordaan. Zorg dat je een parkeer app op je telefoon hebt (let goed op de code van de dichtstbijzijnde parkeer automaat, de zones zijn klein!). En hou er rekening mee dat de parkeerkosten hoog zijn, ongeveer €5.00 per uur. De spulletjes in de winkel zijn niet al te duur en voor een klein bedrag kun je al een leuk aandenken kopen.




Mocht je in de buurt van Den Haag of Delft wonen dan kun je bij boekhandel Paagman ook spulletjes en boeken kopen van Het Muizenhuis. Ter ere van de kinderboekenweek staan er nu ook een paar kleine scenes.

https://www.muizenhuiswinkel.nl/

https://www.instagram.com/hetmuizenhuis/

https://www.youtube.com/channel/UCqFpKLzamTJlMLeHouL44ow

https://www.facebook.com/hetmuizenhuis/

Reacties

Populaire posts van deze blog

De weg terug via Narnia (mijn hobbykast)

Recensie Derwent Carry All-potloden (draag) tas

Vouwkaart (meten is weten)